Харта за качество

Автентичният метод на д-р Едуард БАХНие следваме стриктно записаното в трудовете на доктор Бах. Този метод включва:

 • Ръчно бране на цветовете.
 • От диворастящи цветя и растения.
 • В екологично чисти райони, без каквото и да било животинско или промишлено замърсяване.
 • Стриктно спазване на процесите на извличане: соларизация (екстракция във вода под действието на слънчевите лъчи) и на изваряване (екстракция във вряща вода).
 • Приемане за съхранение в Био бренди 40о vol. алкохол на равни части от Цветна вода (водата с цветния екстрат) и Био бренди.
 • Разреждане в съотношение 1/250 части в Био бренди 40о vol алкохол.

Някои производители спазват оригиналния метод на приготвяне, други не ...

Ние сме част от Гилдията "Цветята на д-р Бах", чиито етикет присъства на всичките ни продукти, като атестат за тяхното Качество.

Производството на чисти есенции

Има два метода на извличане: Соларизация и Изваряване


Соларизация - (екстракция във вода под действието на слънчевите лъчи)

Този метод е по-подходящ за едногодишни цветя, крехки и податливи цветове, защото позволява бавно извличане на тяхните активни основни съставки, без разграждането им.

Камшиче (Agrimonia Eupatoria); Прещип/жълтуга (Ulex Europaeus); Див Овес (Bromus Ramosus); Пирен (Calluna Vulgaris); Червен Кантарион (Centaurium Umbellatum); Дъб/летен (Quercus Robur); Цикория/синя жлъчка (Cichorium Inthybus); Повет (Clematis Vitalba); Скална вода (Aqua Petra); Тинтява/горчивка (Gentiana Amarella); Хрущялка (Scleranthus Annuus); Хелиантум/скална роза (Helianthemum Nummularium); Хотония/водна теменуга (Hottonia Palustris); Слабонога (Impatiens Glandulifera); Бял Див Кестен (конски) (Aesculus Hippocastanum); Мимулус (Mimulus Guttatus); Маслина (Olea Europoea); Върбинка (Verbena Officinalis); Лоза (Vitis Vinifera).

Скална вода (Aqua Petra): Известно е, че водата на някои извори притежава целебни качества и лекува хората от векове наред. Използвайте водата от такива източници, при които тя излиза от девствените земни недра, без намесата на човека (без да са правени подобрения, като сондажи и каптажи).

Необходими материали:

 • Изворна вода
 • Съд от фино стъкло
 • Био бренди 40о vol.алкохол
 • Един естествен филтър
 • Фуния
 • Бутилка от тъмно кехлибарено-кафяво стъкло

Етап No.1.

Атмосферните условия За да получите чист разтвор е необходимо атмосферните условия да бъдат оптимални, за да е гарантирано качеството на приготвения продукт (слънчев ден без облаци и вятър).

Етап No.2.

Средата, в която растат цветята Да се избират изцяло диворастящи цветя, без никакво отглеждане, развиващи се сред девствена природа, извън обсега на каквото и да е човешко или животинско замърсяване.

Етап No.3.

Избор на цветя Цветята трябва да са абсолютно идентични (като вид) с тези, които са използвани от д-р Бах.

Например: Ние използваме Пирен (Calluna vulgaris), но не Erica cinerea или още по-малко Erica vagans, защото въпреки това, че принадлежат към едно семейство, тяхните качества са различни.

Етап No.4.

Бране на цветовете Да се събират цветовете сутрин по време на тяхното максимално разцъфване, преди да започне опрашването. Частите от растението, които се използват са венчелистчетата на свежите едногодишни цветя.

Етап No.5.

Акта на самата соларизация (екстракция във вода под действието на слънчевите лъчи)

Поставете събраната реколта от цветове в съд с чиста изворна вода.

Оставете съда изцяло да бъде огряван от слънцето в продължение на 3 или 4 часа, като проверявате през това време никаква част от него да не попада в сянка. Слънчевата енергия спомага много бавно да се повишава температурата на сместа (вода и цветовете от цветята), без да достигне в никакъв случай точката на кипене на водата. Краят на процеса на соларизация се проявява, чрез леко повяхване на набраните цветове, които се намират на повърхността, под въздействието на слънчевите лъчи и чрез появата на многобройни мехурчета в съда от фино стъкло. Приберете обратно получения разтвор.

Етап No.6.

Прецеждане (филтриране) на разтвора

Отстранете внимателно цветовете от съда и прецедете през филтър получения воден екстракт от цветовете на цветята, за да отстраните всички нечистотии и примеси (листенца и мушички) с помощта на филтърна хартия, но не обработвана с хлор и хлорсъдържащи вещества. След това напълнете до половината една бутилка от тъмно кехлибарено-кафяво стъкло с така пречистения воден екстракт от цветовете на цветята.

Етап No.7.

Добавяне на Био бренди Допълнете бутилката с едно традиционно консервиращо вещество Био бренди 40о vol. алкохол. След това разбъркайте внимателно всичко това до получаването на хомогенна смес, с което накрая получавате чист цветен разтвор.


Изваряване - (екстракция във вряща вода)Тaзи технология на приготвяне е по-подходяща за цветове от многогодишни растения, най-често дървесни видове: храсти, храстовидни дървета, дървета.

Пъпки от Бял Див Кестен (Gammae Aesculus Hippocastani); Габър (Carpinus Betulus); Ядлив Кестен (Castanea Sativa); Орлови Нокти (Lonicera Caprifolium); Гарвански Лук/Витлеемска звезда (Ornithogalum Umbellatum); Шипка (Rosa Canina); Бук (Fagus Sylvatica); Джел (Ilex Aquifolium); Червен Див Кестен (Aesculus Carnea); Лиственица (Larix Decidua); Синап (Sinapis Arvensis); Орех (Juglans Regia); Бряст (Ulmus Procera); Бор (бял) (Pinus Sylvestris); Саркофай (Ceratostigma Willmottiana); Дива Ябълка/киселица (Malus Pumila); Джанка (Prunus Cerasifera); Върба/жълта (Salix Vitellina); Трепетлика (Populus Tremula).

Необходими материали:

 • Изворна вода
 • Не много голям съд от неръждаема стомана или метален емайлиран съд, устойчив на нагряване
 • Био бренди 40о vol. алкохол
 • Един естествен филтър
 • Фуния - Бутилка 2 литра от тъмно кехлибарено-кафяво стъкло

Етап No.1.

Атмосферните условия За да получите чист разтвор е необходимо атмосферните условия да бъдат оптимални, за да е гарантирано качеството на приготвения продукт (слънчев ден без облаци и вятър).

Етап No.2.

Средата, в която растат цветята Да се избират изцяло диворастящи цветя, без никакво отглеждане, развиващи се сред девствена природа, извън обсега на каквото и да е човешко или животинско замърсяване.

Етап No.3.

Избор на цветя Както и при процеса на соларизация (екстракция във вода под действието на слънчевите лъчи), от първостепенна важност е да се използват цветя абсолютно идентични (като вид) с тези, които са използвани от д-р Бах.

Етап No.4.

Бране на цветовете Да се събират цветовете с дръжките и листата близо до тях направо в съда до напълване на около ¾ от обема му. След това добавете един до два литра чиста изворна вода.

Етап No.5.

Процеса на изваряване Поставя се съда със събраната реколта от цветове (венчелистчетата и стъбълцата към тях и съвсвм млади листенцаблизо до тях), заедно с чистата изворна вода и така приготвената смес се загрява докъто водата заври. След като заври водата я оставете да ври в продължение на около 30 минути. След това внимателно отстранете цветовете и оставете така получения разтвор в съда да се охлади (2 часа) преди да се прецеди (филтрира).

Етап No.6.

Прецеждане (филтриране) на разтвора Както при процеса на соларизация прецедете през филтър полученият воден екстракт от цветовете, за да отстраните всички нечистотии и примеси с помоща на филтърна хартия, но не обработвана с хлор и хлорсъдържащи вещества. След това напълнете до половината една бутилка от тъмно кехлибарено-кафяво стъкло с така пречистения воден екстракт от цветовете.

Етап No.7.

Добавяне на Био бренди За да завършим приготвянето, допълнете битилката с консервиращо вещество Био бренди 40о vol. алкохол. След това разбъркайте внимателно всичко това до получаването на хомогенна смес, с което накрая получавате чист цветен разтвор.

- Разреждането на чистия разтвор до еликсир.

 • За да достигнем от чист разтвор до еликсир, ние трябва да извършим разреждане в съотношение 1/250.
 • За да се получи това, е необходимо да използваме 1 мерна единица от чистия разтвор и 249 от същите мерни единици Био бренди 40о vol. алкохол.
 • Ако се позовем на хомеопатията, там 1 мерна единица чист разтвор за 99 999 мерни единици етанол или вода.